Nasza działalność
Naukowe Koło Towaroznawstwa CARGO prowadzi działalność naukową i pozanaukową.
Działalność pozanaukowa
Informacje o naszej działalności pozanaukowej - promocyjnej, dydaktycznej i charytatywnej
zamieszczamy na naszej stronie na Facebooku.
Działalność naukowa
Członkowie KNT CARGO prowadzą badania, piszą artykuły, a następnie biorą aktywny udział w konferencjach kół naukowych, nierzadko zdobywając nagrody i wyróżnienia.
28 czerwca 2024 - Uniwersytet Morski w Gdyni - III Seminarium Kół Naukowych UMG
- I miejsce: Tadeusz Lorkowski - „Porównawcza organoleptyczna ocena konsumencka wybranych przekąsek tradycyjnych i PKU”.
- III miejsce: Dominika Gąska - „Suplementy dla sportowców a świadomość konsumenta”.
27 maja 2024 - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski - 53. Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych ”Interdyscyplinarny charakter inteligentnych specjalizacji”
- II miejsce: Gabriela Grugel, Tadeusz Lorkowski - „Sensoryczna ocena jakości wybranych dodatków do deserów”.
- Dominika Gąska - „Porównawcza ocena jakości wybranych owoców jagodowych świeżych i mrożonych”.
21 maja 2024 - Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu - IV Dni Młodych Liderów Jakości
- Artur Bober, Franciszek Gawryluk - „Sensoryczna ocena jakości chlebów na bazie drożdży”.
20 maja 2024 - Akademia Bialska - X Ogólnopolska Konferencja Studenckich Kół Naukowych ”Koła naukowe – szkołą twórczego działania”
- I miejsce: Dominik Ciszyn, Wadim Tulisow - „Badania sensoryczne ekstrudantów z dodatkiem suszu z boczniaka ostrygowatego”.
- Artur Bober, Franciszek Gawryluk - „Świadomość żywieniowa a czytanie etykiet”.
- Dominika Gąska - „Konsument na rynku odzieży sklepów internetowych”.
16 maja 2024 - Politechnika Gdańska - XXVIII Sesja Naukowa Sekcji Młodej Kadry Naukowej ”Żywność wobec wyzwań współczesnego świata”
- Gabriela Grugel, Tadeusz Lorkowski - „Wpływ substancji słodzącej na jakość sensoryczną kruchych ciastek”.
- Agnieszka Palka, Aleksandra Pawłow - „Alternatywne postępowania dietetyczne oparte na Ajurwedzie, wspomagające leczenie chorób autoimmunologicznych”.
2 czerwca 2023 - Uniwersytet Morski w Gdyni - II Seminarium Kół Naukowych UMG
- Dominika Gąska, Marta Szulga - „Postawy i zachowania studentów Uniwersytetu Morskiego w Gdyni względem aplikacji mobilnych sklepów stacjonarnych na podstawie aplikacji Biedronka”.
2 lipca 2021 - Politechnika Gdańska - XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN ”Żywność w strategii Zielonego Ładu”
- Wyróżnienie: Maciej Świtalski - „Ocena wybranych właściwości fizykochemicznych i sorpcyjnych w handlowych odżywkach białkowych”.
8 stycznia 2020 - konferencja „Knowledge - Key to Success”
- Główna nagroda za najlepszy artykuł: Marcelina Wilczak - „Freeganizm: anty konsumpcyjny styl życia, czy chwilowa moda?”,
- Kinga Zarębska - „Rozwój zrównoważony w opinii studentów Uniwersytetu Morskiego w Gdyni”.
14 kwietnia 2019 - XIV Dni Młodych Towaroznawców
Kategoria Towaroznawstwo spożywcze:- I miejsce za prezentację ustną w bloku Towaroznawstwo spożywcze dla Macieja Świtalskiego za temat „Ocena jakości czekoladek z wypełnieniem z fermentowanych owoców i warzyw”,
- II miejsce za prezentację ustną w bloku Towaroznawstwo przemysłowe dla Zuzi Mstowstkiej za temat „Świadomość studentów Uniwersytetu Morskiego w Gdyni dotycząca czystości mikrobiologicznej powierzchni użytkowych”,
- III miejsce za prezentację ustną w bloku Towaroznawstwo spożywcze dla Michała Świtalskiego za temat „Ocena napojów izotonicznych z nnaparów herbaty i naparów ziołowych”,
- Nagroda Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego za wartość poznawczą i aplikacyjną pracy dla Dawida Wciseł za temat „Hummus kupiony czy zrobiony? Jakoś wybranych produktów typu hummus”.
14 kwietnia 2019 - Student Maritime Conference
Uczestnictwo w Student Maritime Conference przez naszych reprezentantów: Dawida Wciseł i Pauliny Janduły.11 kwietnia 2019 - Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie
Panel oceny jakości żywności:- I miejsce: Zuzia Mstowska - „Różnice w cechach jakościowych pomiędzy napojami handlowymi oraz wytworzonymi domowymi sposobami”.
- I miejsce: Marcelina Wilczak - „Podstawy i zachowania konsumentów z Chorwacji, Niemiec, Hiszpanii, Polski i Wysp Brytyjskich wobec produktów fermentowanych”.
- II miejsce: Patrycja Siebierska i Kinga Zarębska - „Marnowanie żywności wśród mieszkańców Polski”.
8 czerwca 2018 - Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu - XIII Dni Młodych Towaroznawców
W kategorii Towaroznawstwo spożywczego całe podium było zajęte przez członków koła CARGO, łącznie zdobyliśmy aż 7 wyróżnień!Kategoria Towaroznawstwo spożywcze:
- I miejsce: Maciej Świtalski,
- II miejsce: Aleksandra Zapadka,
- III miejsce: Alicja Bulczak.
- I miejsce: Marcelina Wilczak,
- Nagroda Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego oddział w Poznaniu za wartość poznawczą i aplikacyjną: Marcelina Wilczak, Michał Świtalski,
- Wyróżnienie Komitetu Naukowego za wartość merytoryczną artykułu: Oliwia Antosik i Jan Pawlaczek.
2 czerwca 2017 - Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu - XIII Forum Studenckich Kół Naukowych Towaroznawstwa
- II miejsce: Alicja Bulczak -„Analiza sensoryczna syropu z kwiatu czarnego bzu”,
- Adrianna Czaja oraz Szymon Bebłowski – „Jakość wybranych liofilizowanych zup turystycznych”,
- Oliwia Olender oraz Dawid Wciseł – „Wpływ czasu przechowywania na wybrane wyróżniki jakościowe mleka pasteryzowanego”.
24-25 kwietnia 2017 - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie - XLVI Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych
Reprezentanci koła: Maciej Świtalski, Michał Świtalski, Wiktoria Grandzicka, Alicja Bulczak, Anna Flis, Paulina Kaczmarczyk.25-26 kwietnia 2016 - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie - XLV Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych
- II miejsce: Anna Flis, Paulina Karczmarczyk,
- III miejsce: Mariusz Jakubowski.
27-28 kwietnia 2015 - Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie - Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych pt. „Koła naukowe szkołą twórczego działania”
I miejsce: Mariusz Jakubowski – „Wpływ czasu fermentacji na wybrane cechy jakości sensorycznej naparów z użyciem Medusomyces gisevii”.22-24 kwietnia 2015 - Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie - XII Sesja Naukowa „Wyzwania Zarządzania Jakością”
- Joanna Dąbrowska, Michał Majek – „Norma ISO 26000 w Zarządzaniu Uczelnią Wyższą”,
- Natalia Chomaniuk – „Wykorzystania kosztów jakości w doskonaleniu efektywności Systemu Zarządzania Jakością”.
15 maja 2014 - Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu - X Międzynarodowe Forum Studenckich Kół Naukowych
- Anna Heyka, Marta Kozłowska - „Wpływ sposobu chowu na wybrane parametry jakościowe jej kurzych”,
- Joanna Dąbrowska, Paulina Szczygieł - „ Wpływ stopnia upalenia kawy na jej jakość sensoryczną”,
- Żaneta Wiącek, Natalia Kłopotek - „Wykształcenie, a wiedza konsumentów na temat substancji dodatkowych stosowanych w przetworach owocowych”,
- Katarzyna Kłopotek - „ Wpływ warunków przechowywania na jej jakość sensoryczną,
- Katarzyna Kłopotek - „Wpływ stopnia rozdrobnienia kawy palonej na przebieg izoterm adsorpcji”.
14 maja 2014 - Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu - XLIII Międzynarodowe Seminaria Kół Naukowych
- Żaneta Wiącek, Natalia Kłopotek - „Herbata czarna z dodatkiem mięty jako atrakcyjny produkt innowacyjny” (Black tea with mint as an attractive innovative product),
- Joanna Dąbrowska, Paulina Szczygieł - „Ocena barwy suszu i naparu uzyskanych herbatek rooibos” (Evaluation of color dried and infusion obtained teas rooibos).
26 kwietnia 2014 - Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - II Ogólnopolskie Spotkanie Młodych Technologów Żywności
- Paulina Płoska, Michał Ostrowski - „Porównanie zawartości witaminy C i barwy w sokach wieloowocowych i wielowarzywnych dostępnych na rynku trójmiejskim”,
- Żaneta Wiącek, Natalia Kłopotek - ”Wpływ barwy na ocenę atrakcyjności sensorycznej naparu mieszanki herbaty czarnej z dodatkiem mięty”,
- Paulina Szczygieł - „Porównanie barwy naparów Rooibos oznaczonych metodą oceny sensorycznej i instrumentalnej”.
27-28 lutego 2014 - Akademia Morska w Gdyni - III Studenckie Dni Jakości
- Żaneta Wiącek, Natalia Kłopotek- „ Substancję dodatkowe stosowane przez producentów w przetworach owocowych- świadomość konsumentów”,
- Joanna Dąbrowska, Paulina Szczygieł- „Ocena barwy naparów kawy z wykorzystaniem metody sensorycznej i instrumentalnej”,
- Aleksandra Lechan, Jakub Grabski- „ Ocena zawartości szczawianów w Herbatach czarnych i czerwonych”.
© 2025 KNT CARGO
Website by Tadeusz Lorkowski